A Mikuláson, az éjféli misén és a fenyőfán kívül minden országnak megvan a saját hagyománya, hogy megünnepeljék a kis Jézus születését.

Egy kis körkép néhány országból, ahol a Karácsony egy kihagyhatatlan családi ünnep.

Egyesült Királyság

A csatornán túl Father Christmas hozza és teszi bele az ajándékokat a zoknikba és harisnyákba, amelyeket a gyerekek felakasztottak az ágyuk lábára vagy a kandallóra. Minden család díszit fenyőfát. Ezt a hagyományt Albert herceg hozta be Németországból 1840-ben, aki  Viktória királynő férje volt. A családok egy bőséges asztal köré gyűlnek össze, ahol a fő fogás a sült pulyka. A karácsonyi étkezés meghatározója a mazsolás puding . Ez a sütemény már hetekkel az ünnep előtt elkészül, mivel az angolok szerint az idővel csak egyre jobb lesz. A mazsolás puding  receptje nagyon bonyolult, számos változatos összetevőből áll , mint a narancshéj, mazsola, kandírozott cseresznye, darált marhavese zsiradékja,  brandy… Minden vendég kap egy adagot, így esélye lesz, hogy megtalálja a 6 süteményben elrejtett tárgy egyikét: 2 gyűrűt, melyek a szerelmet hozzák, egy garasost, amely a jólétet hozza, nadrággomb az agglegénynek, gyűszű a vénlánynak és egy kis malac, ami megmutatja, hogy ki a legfalánkabb.

Németország

Németországban a karácsonyi hagyományok december első vasárnapján kezdődnek az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával. Minden vasárnap a gyerekek meggyújtanak egy gyertyát december 25-ig. Minden nap kinyitnak egy ablakot az adventi naptárjukon. Az év utolsó hónapjában a családok állat vagy csillag alakú kekszeket készítenek, hogy Krisztus születésének napján megegyék. December 25-én a német családok sült libát esznek lila káposztával és burgonyával. A karácsony mindenekelőtt egy családi ünnep, mivel december 6-a Szent Miklós napja az a nap, amikor a gyerekek megkapják ajándékaikat. De azokat, akik nem voltak jó gyerekek, meglátogathatja őket egy feketébe öltözött morcos szerzetes, aki egy bottal  rendre tanítja őket…

Svédország

Az adventi időszak alatt a svédek minden vasárnap meggyújtanak egy gyertyát Karácsonyig. Svédországban kis figurákat akasztanak az ablakokba, felrakják a fényeket a fenyőfára, és Tomot a kis törpét a fa alá helyezik. A legenda szerint Tom volt az év folyamán a termések őrzője. A gazdáknak tisztelniük kellett, ha jó termést akartak. Az ajándékok és finomságok kiosztásával Jul Tom van megbízva, akinek hosszú fehér szakálla és facipője van.

Olaszország

A hagyományok régiónként különböznek, és nem feltétlenül ugyanazon személyhez és ugyanazon időponthoz kötődnek.

Északon „Babbo Natale”a Mikulás vagy a Kis Jézus ”Gesu Bambino” osztja szét az ajándékokat Karácsony napján. Máshol  ezt a feladatot„Santa Lucia” végzi december 13-én vagy a boszorkány „Befana” január 6-án. Minden családnál van jászol, melyet  9 nappal a kis Jézus születése előtt készítenek. Az asztalnál a Panettone és a Pandoro az ünnep fő süteményei.

Egyesült Államok

Az amerikaiak girlandokkal, világító gömbökkel díszítik fel házaikat kívülről és belülről. A fenyőfára piros és fehér pálca alakú nyalókákat tesznek. Az asztalnál az amerikaiak inkább a marhahúst részesítik előnyben a pulykához képest, mivel Hálaadáskor- néhány héttel korábban- a pulykát már elfogyasztották. Minden háznál találkozhatunk egy itallal, ami tej, tojás sárgája, rum és fahéj keveréke, a vendégeket megkínálják vele, hogy szerencsét hozzon nekik.

Ausztria

Ausztriában a karácsonyi időszakra az ország meseszerűen ünnepi ruhába öltözik, és színesebbnél színesebb programok fogadják az embereket.

Dánia

Dániában az egész család részt vesz a fenyő kivágásában az ünnepi vacsora után körbetáncolják a fát.

Spanyolország

A spanyol gyerekek nem csak a Jézuskától, hanem a három királytól is kapnak ajándékot.

Finnország

A finnek december 24- én ünneplik a Mindenszentek ünnepét is.

Franciaország

A franciák már két hónappal az ünnepek előtt pompába öltöztetik a városokat.

Provence

Provence-ben 13 féle desszert kerül a karácsonyi étkek mellé.

Izland

Ha az izlandi gyerekek jól viselkednek, csizmájukba ajándékot kapnak, ám ha rosszak voltak, csak krumpli kerül a cipőbe.

Norvégia

A norvég gyerekek karácsony napján megemlékeznek a halottakról, tulipánokkal díszítik ablakaikat, és a nap végén lovas szánon siklanak le a friss havon. Este aztán körültáncolják a fát.

Lenygelország

A lengyelek ünnepi vacsorája az első csillag feljövetelekor veszi kezdetét. Az abrosz alá szalmát terítenek, így emlékeznek a kis Jézusra.

Ausztrália

Ausztráliában a karácsony a nyári szünidő kellős közepébe esik, így sokan a strandon fogyasztják el az ünnepi lakomát.

Hozzászólás